Shakes

Ga voor een gezonder leven…

Z

Voor iedereen

Z

Afvallen, aankomen of op gewicht blijven

Z

Op basis van leeftijd, gewicht en leefstijl

Z

Super snel de beste resultaten behalen

appel

RECEPTEN & MAALTIJDEN

centimeter snel

Afvallen of juist aankomen

diagram

Hou je voortgang bij

dietitian-icon-7-dark

Stap voor stap, zonder haast

dietitian-icon-3-dark

Trainen op jouw niveau

dietitian-icon-4-dark

Gestructureerd fit worden

Is een shake gezond?

Om te bepalen of een shake gezond is, moet je checken wat de ingrediënten zijn en wat de zogenoemde macro’s zijn. Macro’s zijn macronutriënten en die leveren energie aan je lichaam. Er zijn drie soorten, te weten:

 1. Eiwitten
 2. Koolhydraten
 3. Vetten

Als een shake hoog in eiwitten zit, dan helpt dit bij spiergroei, spierherstel en ook om langer vol te zitten, zodat je minder trek hebt in een (ongezond) tussendoortje. Koolhydraten heb je nodig omdat dit veel energie levert, maar je moet er wel op letten dat jouw shakes geen of in ieder geval zo min mogelijk toegevoegde suikers bevatten.

Dit wil je ook weten

Afvallen met shakes

shakes

Wat zijn de beste shakes?

Wat de beste shakes zijn, is volledig afhankelijk van je doelen. Over het algemeen worden shakes gebruikt voor 9 doelen. Dit zijn:

 • Afvallen
 • Aankomen
 • Gewicht behouden
 • Spiergroeix en herstel
 • Maaltijdvervanger
 • Energieboost
 • Voedingssupplement
 • Detox en ontgiften
 • Gezond tussendoortje

Shakes kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, afhankelijk van de ingrediënten en de gewenste resultaten. Ten eerste kunnen ze bijdragen aan gewichtsverlies door als maaltijdvervanger of tussendoortje te dienen. Een goed uitgebalanceerde shake met eiwitten, vezels en gezonde vetten kan een volledige maaltijd vervangen en de calorie-inname verminderen. Daarnaast kan een kleinere, eiwitrijke shake helpen om honger tussen de maaltijden door te verminderen.

Als je aan krachttraining doet, zijn shakes ideaal voor spieropbouw en herstel. Eiwitshakes helpen je met herstellen en opbouwen van spierweefsel na een training. Shakes die direct na de training worden geconsumeerd, kunnen het herstel versnellen door een combinatie van eiwitten en koolhydraten te bieden.

Deze dienen vaak ook als ontbijtvervanger, vooral voor mensen met een druk schema. Een shake is in enkele minuten worden bereid en kan meegenomen worden voor onderweg. Met de juiste ingrediënten kan een shake alle essentiële voedingsstoffen van een compleet ontbijt bieden.

Voor sporters of mensen met een actieve levensstijl kunnen ze een snelle bron van energie zijn. Ingrediënten zoals fruit en havermout kunnen snelle energie leveren. Een shake voor de training kan helpen om energieniveaus te verhogen en de prestaties te verbeteren.

Daarnaast kunnen shakes dienen als voedingssupplement voor mensen die moeite hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via hun reguliere dieet. Je kunt shakes verrijken met vitaminen, mineralen en andere supplementen om tekorten aan te vullen. Ze zijn vaak gemakkelijker te verteren dan vaste voeding, wat gunstig kan zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Bepaalde shakes helpen met het ontgiften van het lichaam. Groene smoothies bevatten vaak veel groenten en fruit die helpen met verwijderen van gifstoffen. Ingrediënten zoals kokoswater en komkommer kunnen helpen bij het hydrateren en ontgiften van je lichaam.

Een gezonde shake kan ook een voedzaam alternatief zijn voor minder gezonde snacks. Shakes worden liefst gemaakt met ingrediënten die weinig calorieën bevatten maar wel vullend zijn. Ze kunnen essentiële voedingsstoffen leveren die in andere snacks ontbreken.

Tot slot kunnen shakes zorgen voor de algehele gezondheid en welzijn door de juiste balans van voedingsstoffen te bieden. Ingrediënten zoals bessen, spinazie en yoghurt kunnen het immuunsysteem ondersteunen. Vezelrijke shakes bevorderen de spijsvertering en een gezondere darmflora realiseren.

Door ze op de juiste manier te gebruiken, kun je ze afstemmen op jouw specifieke behoeften en doelen, of het nu gaat om gewichtsverlies, spieropbouw, energie of algehele gezondheid.

Hoeveel shakes mag je per dag?

Afhankelijk van wat je doelstelling is, kun je bepalen hoeveel shakes je per dag mag. Als je aan het trainen bent en eiwitshakes neemt, dan is 2 tot 3 shakes per dag wel echt het maximum. Maar als je wil afvallen en elke maaltijd vervangt, dan zit je logischerwijs eigenlijk als aan minimaal drie stuks per dag.

Toch kun je hier prima variëren. Want je kunt ook je ontbijt en avondmaaltijd vervangen voor shakes en de lunch ‘gewoon’ eten zoals je gewend bent.

Welke shake als ontbijt is het beste?

Een shake als ontbijt die het beste zorgt voor een verzadigd gevoel, bevat veel eiwitten. Proteine shakes zijn hiervoor dus het beste. En die kan je makkelijk zelf maken met gezonde ingrediënten die passen bij jouw smaak, waarbij je eiwitpoeder toevoegt. Eiwit isolaat is hierin de variant met het hoogste percentage eiwitten per shake.

Wat mag je eten bij shakes?

Als je ze gebruikt om af te vallen, dan mag je er eigenlijk zoveel groente bij eten als je zelf wil. Fruit daarbij is goed voor micronutriënten. Dit zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. Let bij fruit wel op de hoeveelheid suikers die ze bevatten.

De groenten zorgen voor veel vezels en die zijn belangrijk als je een shake dieet volgt, omdat je daar te weinig van kunt binnenkrijgen. Als je nog wat bij shakes wil eten, kies dan ook voor bijvoorbeeld havermout, noten, pitten en zaden.