Afvallen met shakes

Gratis in 1 minuut berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt…

Z

Voor iedereen

Z

Afvallen, aankomen of op gewicht blijven

Z

Op basis van leeftijd, gewicht en leefstijl

Z

Super snel en in een paar tellen duidelijkheid

Wat is de beste shake om af te vallen?

Voor afvallen met shakes moeten deze aan 5 voorwaarden voldoen, namelijk:

 • Laag in calorieën
 • Hoog in eiwitten
 • Vezelrijk
 • Weinig of geen toegevoegde suikers
 • Aansluiten bij je voedingspatroon

Een shake om af te vallen moet laag zijn in calorieen, maar tegelijkertijd veel eiwitten bevatten. Met meer eiwitten zorg je dat je langer vol zit. Meer vezels zorgen dat je darmen goed functioneren en je daarmee betere ontlasting krijgt.

Vermijd shakes die veel toegevoegd suiker bevatten, omdat dit lege calorieën zijn die niets bijdragen aan voedingswaarde. Je hebt er dus niks aan, maar het zorgt wel voor onnodig veel calorieën. 

afvallen met shakes

Wat voor soort shakes zijn er om af te vallen?

Om af te vallen met shakes zijn er 6 soorten die hierbij effectief kunnen helpen, dit zijn:

 1. Maaltijdvervangende shakes
 2. Proteine shakes
 3. Groenteshakes
 4. Laagcalorische shakes
 5. Keto-shakes
 6. Intermittent fasting shakes

Shakes die een maaltijd vervangen zijn speciaal ontworpen om een volledige maaltijd te vervangen en bevatten daarom over genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Maar je moet goed opletten, want sommige bevatten veel suikers en dat moet je niet willen. Suikers zijn niet per definitie slecht en je lichaam heeft ook energie nodig, maar je wil wel je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Maaltijdvervangers met meer eiwitten helpen hierbij, omdat ze het hongergevoel langer kunnen stillen.

Eiwitshakes helpen bij het opbouwen van spiermassa en omdat ze dus voldoende eiwitten bevatten, zorgen ze dat je sneller verzadigd bent en dus minder trek hebt.

Groenteshakes worden bij afvallen vaker gebruikt dan fruitshakes, simpelweg omdat fruitshakes enorm veel stuks fruit bevatten en daarmee ook heel veel suikers. Dat maakt dit niet per se een gezond middel en groenteshakes in principe wel. Wat fruit in een groenteshake doen kan overigens prima.

Uiteindelijk moet je voldoende macro’s en micro’s binnenkrijgen. Een macro is bijvoorbeeld koolhydraten. Micro’s zijn vitaminen en mineralen.

Als je wil met behulp van shakes wil afvallen, dan moet je altijd letten op de calorieën. Afvallen blijft voor een groot deel namelijk een rekensom waarbij je minder calorieën in wil nemen dan nodig is. Belangrijk is ook dat de shakes om af te vallen ook veel vezels bevatten, zodat je spijsvertering verbetert en je ook langer een vol gevoel hebt.

Keto-shakes bevatten heel weinig koolhydraten en meer vetten. Een keto dieet is namelijk bedoeld om het lichaam in staat van ketose te brengen. Dat betekent dat het lichaam vet in plaats van koolhydraten gaat verbranden om aan energie te komen.

Hoe kun je snel afvallen met shakes?

Supersnel afvallen met shakes doe je door niet te overdrijven en maximaal één of twee maaltijden te vervangen voor shakes. Liefst ontbijt en lunch, omdat die makkelijker te vervangen zijn dan het avondeten. Daarnaast moet je weten wat je caloriebehoefte is. Je kunt immers alleen maar afvallen als je minder binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft.

Een maaltijdvervangende shake en eiwitshakes bevatten de meeste eiwitten en geven je daarom langer een vol gevoel. Hierdoor heb je minder trek in tussendoortjes. Deze zorgen namelijk vaak stiekem voor de meeste calorieën en dat is zonde. Als je tussendoor wil snacken, pak dan cherrytomaatjes of van die kleine komkommertjes. Komkommer is ook nog eens super goed voor je cholesterol en verlagen van je bloeddruk. Dat komt omdat ze veel kalium bevatten. Overigens ook de magnesium in komkommers is heel gezond voor je.

Kies liever hiervoor dan voor energy bars en repen of zo.

Shakes om af te vallen zelf maken

Shakes om af te vallen kun je zelf maken. En dat is echt super eenvoudig en ook niet duur. Ideaal dus.

Het maken van je eigen shakes om af te vallen is een gezonde en voedzame manier om je doelen te bereiken. Hier zijn een paar recepten die je kunt proberen:

Groene Smoothie

Ingrediënten:

– 1 kop spinazie

– 1/2 avocado

– 1 groene appel, geschild en in stukjes

– 1 banaan

– 1 kop ongezoete amandelmelk

– Sap van 1/2 citroen

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender.
 2. Mix tot een gladde massa.
 3. Voeg indien nodig extra amandelmelk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Bessen Proteïne Shake

Ingrediënten:

– 1 kop bevroren bessen (bosbessen, frambozen, aardbeien)

– 1 schep vanille-eiwitpoeder

– 1 kop ongezoete amandelmelk

– 1 eetlepel chiazaad

– 1/2 banaan

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender.
 2. Mix tot een gladde massa.
 3. Voeg indien nodig extra amandelmelk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Chocolade Banaan Eiwit Shake

Ingrediënten:

– 1 banaan

– 1 schep chocoladesmaak eiwitpoeder

– 1 eetlepel pindakaas (bij voorkeur zonder t suikers)

– 1 kop ongezoete amandelmelk

– 1 eetlepel cacao poeder

– Handvol ijsblokjes

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender.
 2. Mix tot een gladde massa.
 3. Voeg indien nodig extra amandelmelk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Groene Thee Smoothie

Ingrediënten:

– 1 kop koude groene thee

– 1/2 avocado

– 1/2 kop ananasstukjes

– 1 banaan

– 1 handvol spinazie

– Sap van 1/2 limoen

Instructies:

 1. Zet eerst de groene thee en laat deze afkoelen.
 2. Doe alle ingrediënten in een blender.
 3. Mix tot een gladde massa.
 4. Voeg indien nodig extra water of thee toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Tips voor het zelf maken van gezonde shakes om af te vallen:

 1. Gebruik ongezoete melkvervangers zoals amandelmelk, kokosmelk, of sojamelk.
 2. Voeg bladgroenten toe voor extra voedingsstoffen zonder veel calorieën toe te voegen.
 3. Gebruik bevroren fruit om je shake dikker en kouder te maken zonder ijsblokjes.
 4. Eiwitpoeder kan een handige toevoeging zijn om je langer vol te laten voelen.

Met zulke recepten kun je variëren en aan je persoonlijke smaak en voedingsbehoeften aanpassen. Geniet ervan!

Is afvallen met shakes gezond?

Afvallen met een bij jouw behoeften passende shake kan gezond zijn als je het op de juiste manier doet en beseft dat shakes vaak een tijdelijke oplossing zijn om af te vallen. Je wil niet de rest van je leven afhankelijk zijn van de shakes en daarom zal je moeten regelen dat je de juiste voeding kiest als je stopt met shakes zodra je afgevallen bent en dus op gewicht bent. Alleen dan kan je voorkomen dat je opnieuw aankomt.

Nadeel bij shakes is wel dat ze vaak niet heel veel vezels bevatten, dus daar moet je goed op letten als je jouw shake kiest om af te vallen. Beste is om de shake te kiezen die speciaal ontworpen is om een specifieke maaltijd te vervangen. Als je dit niet doet, is het verstandig om eiwitrijke shakes en shakes met veel vezels te combineren. 

Samenvattend kun je stellen dat gewicht verliezen met een passende shake gezond is als je let op een goede balans van eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen in elke shake.

Is een shake goed om af te vallen?

Een shake is goed om af te vallen, omdat je heel specifiek kunt kiezen voor shakes die hoog in eiwitten zitten waardoor je langer vol zit, die voldoende vezels bevatten en geen suikers. Op die manier krijg je veel voedingsstoffen binnen terwijl je precies weet hoeveel van alle verschillende macro’s je inneemt. Dit zorgt ervoor dat je met shakes goed kunt afvallen door bij te houden of je in een tekort aan calorieën zit of niet. Zonder tekort val je nooit af. 

Hoeveel kun je afvallen met shakes?

Als je kiest voor de shake om af te vallen, dan moet je ook op andere zaken letten, zoals hoeveel je beweegt en op wat je eet naast de shakes. Blijf je namelijk te veel kilocalorieën binnen krijgen, dan val je alsnog niet af.

Tenzij je daarbij natuurlijk heel veel beweegt, waardoor je een calorietekort realiseert. Want dat is wat je wil als je wil afvallen.

Hoeveel je kunt afvallen met de shake is dus afhankelijk van het calorietekort dat je aanhoudt en hoeveel je beweegt, maar gemiddeld kun je met shakes 1 tot 1,5 kilogram per week afvallen als je het met beleid doet en het langer wil volhouden. Meer afvallen kan ook, maar de vraag is dan wel hoe lang je dat volhoudt.

Hoeveel kilo per week kun je afvallen met shakes?

Als je gewicht wil verliezen met een shake kun je per week 1 tot 2,5 kilo kwijtraken. Gemiddeld is echter 1 tot 1,5 kilo. En als je een beperkter tekort in kcal aanhoudt, dan kan dit ook prima een halve kg per week zijn.

Hoe lang mag je shakes gebruiken om af te vallen?

Er is geen maximale periode voor hoe lang je shakes mag gebruiken om af te vallen. Over het algemeen geldt wel dat hoe langer je het gebruikt, hoe lastiger het volhouden ervan wordt. Dit komt simpelweg omdat het eentonig is. Verstandig is om shakes af te wisselen met een normaal voedingspatroon of in ieder geval niet alle maaltijden te vervangen voor shakes, maar één of twee maaltijden maximaal.

Wat gebeurt er als je stopt met shakes?

Wanneer je stopt met het gebruik van shakes voor gewichtsverlies, kunnen er verschillende dingen gebeuren, afhankelijk van hoe je je dieet en levensstijl aanpast na het stoppen. Als je weer een calorieoverschot krijgt, dan zul je aankomen. Calorieën tellen blijft altijd belangrijk, omdat je anders nooit weet of je een tekort hebt, precies neemt wat je nodig hebt of dus juist weer teveel binnenkrijgt.

Naast aankomen, kan het ook zo zijn dat je tijdelijk wat minder energie krijgt of last hebt van een opgeblazen gevoel. Dat kan komen doordat het aantal eiwitten, vetten en vezels in je voedingspatroon ineens verandert.